Mummon vanhat Seura-lehdet voivat aiheuttaa riitaa kesämökillä - kolmen kohdan resepti auttaa järjestyksessä

Siinä missä suomalaiset ennen viihtyivät kesämökeissä, joissa ei ollut sähköjä eikä juoksevaa vettä, kesänviettopaikkamme muistuttavat nykyään usein kakkosasuntoja. Varustelutaso on sama kuin kotona, joten mökit ovat kuin pieniä omakotitaloja.

Tällä on kuitenkin myös kääntöpuolensa, ammattijärjestäjä ja kulttuurihistorioitsija Ilana Aalto muistuttaa.

”Kunnossapidon ja järjestelyjen vaiva kasvaa samalla, kun tavaroiden määrä kasvaa”, Aalto sanoo. Tavaranpyöritykseen mökillä voi kulua kesäpäiviä, jotka olisi voinut viettää laiturin nokalla kirjaa lukien tai ystävien seurassa.

Kun ihmiset lajittelevat ja järjestävät tavaroitaan, yksi vaihtoehto on kesämökille vieminen.

”Usein lempeästi kyseenalaistan, että mikähän tavaratilanne mökillä on, sielläkin voi pihavarasto olla jo täpötäynnä”, Aalto sanoo.

Kolme kohtaa järjestykseen - resepti pätee kesämökilläkin

Mökit ovat usein yhteiskäytössä, jolloin veli tuo sitä ja sisko tätä. Aalto kehottaakin ihmisiä puhumaan auki kesämökin tavaroita koskevat ongelmat kiukkuisen jupinan sijaan. Kun pelisäännöt ovat selvät, kaikki tietävät, mikä asia on kullekin tärkeä.

Ilana Aalto suosittelee kolmiosaista järjestyksen reseptiä.

Meillä on sopiva määrä tavaraa.

Meillä on paikka kaikille tavaroille.

Laitamme tavarat omille paikoilleen.

”Kesämökillä tämä resepti vain korostuu, kun samaa rakennusta käyttävät eri ruokakunnat.”

Koska ihmiset usein suhtautuvat kesämökkeihin tunteellisesti, myös mökin tavarat ovat tunnetavaroita. Jos esineet ovat lapsuudesta asti olleet mökillä, suhde niihin voi aiheuttaa voimakkaita ristiriitoja.

”Voidaan ajatella nostalgisesti, että kun mummokin aikoinaan luki näitä Seuroja, niin minäkin luen”, Aalto kuvailee.

Sokeripihtejä ja kantopommeja

Ammattijärjestäjä Ilana Aallon omat kokemukset kesäasumisesta puolisonsa suvun kesähuvilalla ovat positiivisia. Huvila on rakennettu jo 1910-luvulla, joten aprikoimisen arvoista tavaraa kuitenkin riittää.

”Voi miettiä, onko velvollisuuteni säilyttää vaikka vanhoja sokeripihtejä. Miksi säilytän ja ketä varten?” Aalto miettii.

Varastoissa olevien 1950-luvun oppikoulukasvioiden käyttöarvo voi pohdituttaa. Kerran pihavajasta löytyi kantopommeja, jolloin paikalle jouduttiin kutsumaan poliisit.

Maaseudulla historia korostuu, kun samaa taloa eletään monessa sukupolvessa. Velvollisuudesta on voitu säilyttää vaikkapa kuuden sukupolven emäntien liemikauhat.

Ilana Aallon Paikka kaikelle -blogi

Oletko kiinnostunut tutustumaan säilytystilaratkaisuihin? Ota yhteyttä!

4 stars

8.9 / 10. Perustuu 75 arvosteluun Trustpilotissa

Erinomainen palvelu!

5 stars

Olin asiakkaana pari vuotta sitten ja nyt uuden tilanteen tullen en miettinyt hetkeäkään, mihin varastoyritykseen vien tavarani. Pelicaanista olen aina saanut yksilöllistä ja erinomaista palvelua! Kiitos!

Tekijä Jaana

Erinomainen palvelu

5 stars

Loistava palvelu erittäin selkeällä konseptilla

Tekijä Ville

Helpoksi tehty palvelukokonaisuus!

5 stars

Kaikki sujui helposti ensimmäisestä kyselystä lähtien. Turvallista ja huoletonta. Hyvin mietitty kokonaisuus, jossa kaikki oli tehty asiakkaalle helpoksi ja loistavaa palvelua sai joka käänteessä. Suosittelen lämpimästi!

Tekijä Heidi Tanttu

Hyvin toimi! :)

5 stars

Erinomainen palvelu, homma toimii hyvin. Varastotila erittäin lähellä kotia ja pääsy oli aina kun tarvitsi. Varaston sai heti käyttöön ilman odotusta ja myös hävinneen pin-koodin helposti. Suosittelen

Tekijä Jari Jaanto

Toimiva konsepti ja ystävällinen henkilökunta!

5 stars

Säilytin tavarani yli vuoden ajan Konalan Pelican Storagessa. Varastoja on eri kokoisia kunkin tilanteen ja tarpeen mukaan valittavana. Varastoihin on helppo viedä tavaroita samoin kuin noutaa, omilla avaimilla se tapahtuu melkein milloin tahansa. Tilat ovat siistit, apuvälineitä löytyy tavaroiden siirtämiseen, tiloissa on siisti vessa ja kahvikupposenkin saa toimistosta sen aukioloaikoina. Toimistossa on myytävänä myös pakkaustarvikkeita. Henkilökunta on todella ystävällistä ja aina valmiita auttamaan! Voin lämpimästi suositella!

Tekijä Sari Nystén