Uusi vuosi raikkaassa, entistä avarammassa kodissa? Neljä sovellettua ohjetta tavaroiden karsimiseen

Joulun alla siivoaminen on tuttu tapa. Jos ehdit siivota jo ennen joulua, hyvä. Jos suursiivous jäi odottamaan joulun jälkeistä aikaa tai uuden vuoden alkupuolta, sekin on hyvä.

Samalla kun kuskaat joulukuusen neulaset ulos kodistasi, on hyvä hetki tehdä myös pysyvämpiä ratkaisuja kodin siisteyden suhteen. Voit vaikka antaa itsellesi uudenvuodenlupauksen, joka tuo kotiin lisää tilantuntua ja raikkautta.

Japanilaisen ammattijärjestäjän Marie Kondon tavaran karsimiseen ja kodin raivaukseen keskittyviä teoksia on myyty maailmanlaajuisesti miljoonia. Suomalaiset ovat lähteneet villitykseen täysillä mukaan, ja monet kodit ovat tyhjentyneet turhasta tavarasta. 

Perusidea on, että ihminen käy läpi koko omaisuutensa ja kysyy itseltään jokaisen esineen kohdalla ”tuottaako tämä esine minulle iloa?”. Jos vastaus on ei ja tuntee, että voin elää ilmankin, esineestä luovutaan.

Konmaritus ei ole kuitenkaan aina helppoa. Moni on huomannut, että vaikka lapsi ei mennyt pesuveden mukana niin ainakin se tärkeä pesuastia tuli hävitettyä... Blogeissa ja keskustelupalstoilla on ainakin satunnaisesti uskallettu kyseenalaistaa konmarituksen kokonaisvaltaisuutta.

Uuden vuoden lupauksena kodin avaruutta voisikin lisätä sovelletun konmarituksen mukaisesti. Kaikkea ei tarvitse hävittää lopullisesti. Tilan tuntua voi järjestää viemällä osan tavaroista varastoon . Silloin voi rauhassa kokeilla, onko tavaralle käyttöä vielä myöhemmin. On turhaa rahan- ja ajanhaaskausta hankkiutua eroon jostakin vain järjestelyvimman takia, ja sitten huomata seisovansa kassajonossa samanlaisen tavaran kanssa. 

Tässä muutama vinkki sovellettuun konmaritukseen:

1. Älä säilö kodin laatikoihin ja säilytyskalusteisiin. Kodin kaapit täyttyvät nopeasti laatikoista, pusseista ja lokerikoista. Älä hanki kotiin uusia säilytyskalusteita, vaan tyhjennä olemassa olevat viemällä ylimääräiset tavarat varastoon. Älä kerää tavaroita kaapin perälle vaan laatikkoon, johon nimeät selkeästi sisällön. Ja laatikko pois kotoa tilaa viemästä.

2. Kun valitset säilytettävää, mieti käyttöarvo ja tunnearvo. Ilolla mittaaminen ei voi olla ainut perustelu tavaran säilyttämiselle tai säilyttämättä jättämiselle. Ehkä suksiboksin kiinnikkeet eivät tuo sinulle iloa, mutta auttavat elämää, kun seuraavan kerran pakkaat perheen tavaroita Lapin-matkalle. Älä hävitä – vie varastoon.

3. Selkeä konmarittaja tekee päätökset hävittämisestä nopeasti, ja se onkin järjestelmän yksi sudenkuoppa. Jos nuoruusvuosien poikaystävän kirjeet menivät jo kaatopaikalle, kuinka siteeraat hänen sanojaan synttärijuhlapuheessa? Tai jos kasarivaatteet lähtivät kirppikselle, joudutko etsimään samanlaisia turhaan ennen teemajuhlia? Mieti tarkasti, mille voi olla käyttöä. Hävitä tai kierrätä itsellesi tarpeeton, ja säilytä muu varastossa. Muista jälleen selkeät merkinnät. Lempipaita ei löydy, jos et kirjaa siitä tietoa laatikon päälle.

4. Ihmisillä on usein samoja tavaroita useissa huoneissa. Älä järjestä kotiasi huone kerrallaan, vaan tavararyhmä kerrallaan. Näin saat samat tavarat samaan paikkaan. Saat kokonaiskuvan siitä, kuinka paljon tätä tavaraa sinulla oikein onkaan. Kun käyt tavarat läpi tavararyhmä kerrallaan, voit nopeasti päättää, mitä kannattaa jättää kotiin ja mitä säilyttää muualla.

Lähteenä mm. Marie Kondo: KonMari – siivouksen elämänmullistava taika; omakotivalkoinen-blogi.

Tutustu Pelican Self Storagen säilytysratkaisuihin.

Oletko kiinnostunut tutustumaan säilytystilaratkaisuihin? Ota yhteyttä!

4 stars

8.9 / 10. Perustuu 75 arvosteluun Trustpilotissa

Erinomainen palvelu!

5 stars

Olin asiakkaana pari vuotta sitten ja nyt uuden tilanteen tullen en miettinyt hetkeäkään, mihin varastoyritykseen vien tavarani. Pelicaanista olen aina saanut yksilöllistä ja erinomaista palvelua! Kiitos!

Tekijä Jaana

Erinomainen palvelu

5 stars

Loistava palvelu erittäin selkeällä konseptilla

Tekijä Ville

Helpoksi tehty palvelukokonaisuus!

5 stars

Kaikki sujui helposti ensimmäisestä kyselystä lähtien. Turvallista ja huoletonta. Hyvin mietitty kokonaisuus, jossa kaikki oli tehty asiakkaalle helpoksi ja loistavaa palvelua sai joka käänteessä. Suosittelen lämpimästi!

Tekijä Heidi Tanttu

Hyvin toimi! :)

5 stars

Erinomainen palvelu, homma toimii hyvin. Varastotila erittäin lähellä kotia ja pääsy oli aina kun tarvitsi. Varaston sai heti käyttöön ilman odotusta ja myös hävinneen pin-koodin helposti. Suosittelen

Tekijä Jari Jaanto

Toimiva konsepti ja ystävällinen henkilökunta!

5 stars

Säilytin tavarani yli vuoden ajan Konalan Pelican Storagessa. Varastoja on eri kokoisia kunkin tilanteen ja tarpeen mukaan valittavana. Varastoihin on helppo viedä tavaroita samoin kuin noutaa, omilla avaimilla se tapahtuu melkein milloin tahansa. Tilat ovat siistit, apuvälineitä löytyy tavaroiden siirtämiseen, tiloissa on siisti vessa ja kahvikupposenkin saa toimistosta sen aukioloaikoina. Toimistossa on myytävänä myös pakkaustarvikkeita. Henkilökunta on todella ystävällistä ja aina valmiita auttamaan! Voin lämpimästi suositella!

Tekijä Sari Nystén