Retkeily on trendikästä – kahdeksan parasta vinkkiä varusteiden valintaan

Luontomatkailun ja retkeilyn suosio on huimassa kasvussa. Kansallispuistojen kävijämäärät ovat kolminkertaistuneet viidessätoista vuodessa. Viime vuonna Suomen 40 kansallispuistossa kirjattiin yli kolme miljoonaa käyntiä. Nykyään joka neljäs suomalainen harrastaa vähintään 10 kilometrin patikkaretkiä ja joka kymmenes käy yön yli kestävillä vaelluksilla.

Retkeilyä säännöllisesti harrastaville saattaa kertyä yllättävän paljon varusteita ja tavaraa, joille ei kotioloissa ole käyttöä. Muistathan, että pienvarasto on yksi helppo tapa säilyttää tavaraa niin, että kotona eivät komeronovet pullistele ja joka nurkka on täynnä kamaa.

Tässä kahdeksan vinkkiä varusteiden valintaan:
 
1. Käytä varustelistaa suunnitellessasi retkeä. Retken jälkeen voit merkitä, mitä tarvitsit ja mitä et tarvinnut. Paljonko ruokaa kului ja oliko se sopivasti? Merkinnöistä on hyötyä seuraavia retkiä varten. Valmiita listoja löydät esimerkiksi luontoon.fi-sivuilta.
2. Varusteisiin vaikuttavat retken vuodenaika, se minne retki suuntautuu ja kuinka pitkälle retkelle ollaan lähdössä. 
3. Jos retkeilijöitä on useita, varustelistat kannattaa suunnitella yhdessä. Suunnittelussa kannattaa miettiä sekä varusteiden hankintaa että niiden kuljettamista varsinaisella retkellä.
4. Turvallisuudesta ei saa tinkiä. Ensiapulaukkua tai lämpimiä vaatteita ei saa jättää pois, vaikka niitä ei olisi edellisellä kerralla tarvinnutkaan.

5. Älä kanna liikaa. Mitään ylimääräistä ei kannata pakata mukaan, koska tavarat pitää pystyä kantamaan selässään. Vanha perussääntö on, että kantamuksen paino saa olla korkeintaan kolmanneksen kantajan painosta. Keveyden lisäksi pieneen tilaan pakattavuus on hyvä ominaisuus. 
6. Retkeilijät voi jakaa eri koulukuntiin sillä perusteella, mitä varusteita he suosittelivat. Osa korostaa varusteiden keveyttä, osa niiden nykyaikaista materiaalia ja osa haluaa käyttää perinteisiä, hyväksi havaittuja varusteita. Tärkeintä on muistaa varusteiden käyttötarkoitus. Monikäyttöinen ja kestävä varuste on ympäristöystävällisin valinta. Kestävimmät varusteet ovat harvoin halvimpia, mutta joitakin varusteita voi myös kimppaomistaa. Kesken retken hajoavasta varusteesta on vain harmia.
7. Muita hyvän varusteen ominaisuuksia ovat oikea koko ja monikäyttöisyys. Esimerkiksi makuupussin tulee olla riittävän pitkä ja lämmin. Monikäyttöisyys on hyödyllistä. On turha kantaa rinkassaan monta varustetta, jos yhdelläkin pärjää.
8. Asianmukainen varusteiden huolto ennen niiden varastointia pidentää merkittävästi niiden käyttöikää. Huoltoon kuuluvat esimerkiksi teltan puhdistus ja kuivatus sekä kirveen, puukon ja sahan teroitus. Makuupussia ei saa säilyttää tiukasti pakattuna. 

Tutustu Pelican Self Storagen säilytysratkaisuihin.

Oletko kiinnostunut tutustumaan säilytystilaratkaisuihin? Ota yhteyttä!

Lähteet: metsa.fi, luontoon.fi

4 stars

8.9 / 10. Perustuu 75 arvosteluun Trustpilotissa

Erinomainen palvelu!

5 stars

Olin asiakkaana pari vuotta sitten ja nyt uuden tilanteen tullen en miettinyt hetkeäkään, mihin varastoyritykseen vien tavarani. Pelicaanista olen aina saanut yksilöllistä ja erinomaista palvelua! Kiitos!

Tekijä Jaana

Erinomainen palvelu

5 stars

Loistava palvelu erittäin selkeällä konseptilla

Tekijä Ville

Helpoksi tehty palvelukokonaisuus!

5 stars

Kaikki sujui helposti ensimmäisestä kyselystä lähtien. Turvallista ja huoletonta. Hyvin mietitty kokonaisuus, jossa kaikki oli tehty asiakkaalle helpoksi ja loistavaa palvelua sai joka käänteessä. Suosittelen lämpimästi!

Tekijä Heidi Tanttu

Hyvin toimi! :)

5 stars

Erinomainen palvelu, homma toimii hyvin. Varastotila erittäin lähellä kotia ja pääsy oli aina kun tarvitsi. Varaston sai heti käyttöön ilman odotusta ja myös hävinneen pin-koodin helposti. Suosittelen

Tekijä Jari Jaanto

Toimiva konsepti ja ystävällinen henkilökunta!

5 stars

Säilytin tavarani yli vuoden ajan Konalan Pelican Storagessa. Varastoja on eri kokoisia kunkin tilanteen ja tarpeen mukaan valittavana. Varastoihin on helppo viedä tavaroita samoin kuin noutaa, omilla avaimilla se tapahtuu melkein milloin tahansa. Tilat ovat siistit, apuvälineitä löytyy tavaroiden siirtämiseen, tiloissa on siisti vessa ja kahvikupposenkin saa toimistosta sen aukioloaikoina. Toimistossa on myytävänä myös pakkaustarvikkeita. Henkilökunta on todella ystävällistä ja aina valmiita auttamaan! Voin lämpimästi suositella!

Tekijä Sari Nystén